Nieuwe speler in de markt: PS Calamiteiten

Nieuwe speler in de markt: PS Calamiteiten

Mark van Meer werkt al jaren samen met reconditioneringsbedrijven. En met de oprichting van PS Calamiteiten zit hij sinds kort zelf in het reconditioneringsvak. Geen klein ZZP-bedrijf, maar onderdeel van een groter concern dat werkt volgens het one-stop-shop-principe, zodat verzekeraars, verzekerden, experts en contra-experts op één plek terecht kunnen. Projects Support doet de turn key projecten. Rixax Verhuur levert het benodigde materieel, zoals hekken of hoogwerkers. En PS Calamiteiten pakt de reconditionering op na calamiteiten.

Door: Chantal Buursema en Cindy van der Helm

Twintig jaar geleden ging Mark, na het afronden van zijn studie Marketing Management, onder de vleugels van Richard Riedeman, eigenaar van Rixax Verhuur, aan de slag. Sindsdien heeft hij veel kennis vergaard over schoonmaken en reconditionering na calamiteiten. Met de nodige ‘knowhow’ op zak, ging hij in december 2019 een nieuwe uitdaging aan: het uitbreiden van de groep door het opzetten van het bedrijf ‘PS Calamiteiten’. “We hadden door de jaren heen al veel contact met experts. Wij leverden namelijk vanuit Rixax Verhuur aan schoonmaak- en reconditioneringsbedrijven.

Na veel samenwerken werden we geattendeerd op het feit dat er ruimte in de markt was die het starten van een eigen reconditioneringsbedrijf rechtvaardigt. Wij kunnen immers alles in eigen beheer doen. Daar hebben we goed over nagedacht. In het verleden hebben wij een eigen schoonmaakbedrijf gehad, dus die ervaring en kennis hadden we al. Het materieel was ook al aanwezig. Herstelwerkzaamheden deden we ook al. We beseften dat er, als wij op een duidelijke manier aan de slag zouden gaan, een enorme markt voor ons open zou gaan. Gewoon door te vertellen wat je doet, wat het kost en hoeveel tijd je eraan besteedt.”

Geoliede samenwerking

Sindsdien gaat het hard met PS Calamiteiten. “Wij werken met een drietal bedrijven waar ik verantwoordelijk voor ben. PS Calamiteiten komt hulp bieden zodra er een melding van brand- of waterschade binnenkomt. Vervolgens wordt Rixax Verhuur betrokken om alle benodigde materialen te leveren en te ondersteunen waar dat nodig is. Projects Support doet de turn key projecten. Zo is alles van A tot Z geregeld voor de verzekeraar en verzekerde.” Op deze manier werkt PS Calamiteiten aan het ontzorgen van verzekeraars, verzekerden, experts en contra-experts. De geoliede samenwerking van uitvoerende partners leidt tot snelle en succesvolle dienstverlening.

PS Calamiteiten probeert zich te onderscheiden van andere reconditioneringsbedrijven door zijn service: hoge snelheid van levering, goede bereikbaarheid en vooral flexibiliteit. Met de slogan ‘nee is geen optie’ en een calamiteiten servicedienst die 24/7 bereikbaar is, wordt er extra nadruk gelegd op het hoge servicelevel.

Landelijke aanpak

In Almere bevindt zich hun nieuwe pand met een oppervlakte van 3.000 m². In dit pand is ruimte voor opslag. “Na een calamiteit starten wij met de bereddering. Als er ontruimd moet worden wordt de boedel gereinigd en opgeslagen in kisten die wij in onze eigen hal kwijt kunnen.” Daarnaast functioneert het gebouw ook als een ontmoetingsplek. “We wilden graag mensen uit het werkveld persoonlijk uitnodigen om langs te komen in ons pand, om zo nieuwe samenwerkingen op te starten. Zodra de laatste likjes verf waren aangebracht, was het tijd voor een mooie opening. Helaas gooide COVID-19 roet in het eten. Gelukkig werkt mond-tot-mond reclame in ons voordeel.

Een tevreden klant geeft zijn ervaringen door aan een ander. Op basis daarvan komen klanten nu al op regelmatige basis naar ons toe.” Alhoewel de enige fysieke vestiging van PS Calamiteiten zich in Almere bevindt, wordt het bedrijf landelijk ingezet bij calamiteitenmeldingen.

Kwaliteit verzekerd

PS Calamiteiten beschikt over een breed scala aan vakmensen in vaste dienst en werkt daarnaast met een flexibele schil. Timmermannen, loodgieters, elektriciens, leveranciers, bouwbedrijven en dakdekkers kunnen enorm snel worden opgeroepen. Door een vaste pool te gebruiken, kan kwaliteit worden gegarandeerd bij elk project. Bij de flexmedewerkers wordt er vooral gehamerd op voorzichtigheid en veiligheid. Er wordt een nauwkeurig logboek bijgehouden om de kwaliteit te verzekeren. “Je bent zo goed als je laatste project en daarom moet iedereen in topvorm zijn”, aldus Mark.

Nieuwe medewerkers worden geschoold door Rixax opleidingen. Heeft iemand bijvoorbeeld nog geen ervaring met hoogwerkers, dan krijgt die persoon een IPAF-cursus. Daarnaast biedt Rixax tal van andere cursussen, van VCA tot PASMA (rolsteiger) en zelfs heftruck cursussen. “Onze huidige medewerkers zijn vakmensen met schoonmaakervaring. Mochten we straks nieuwe medewerkers aantrekken, dan is schoonmaakervaring gewenst. Als dit niet het geval is bieden wij ook daar cursussen voor aan. Na afronding van de cursus wordt een Junior calamiteitenmedewerker meegenomen door een Senior en zo kan iedereen doorgroeien. Al onze medewerkers volgen hoe dan ook een gedragstraining. Binnen de calamiteitenwereld speelt er altijd een stuk emotie mee en dit willen wij op hoog niveau behandelen. Zo komt de bedrijfsleider langs om te evalueren en, zodra de klus geklaard is, het project af te sluiten met een bloemetje.

Perfectionisme is de sleutel tot succes

Mark en Richard hebben al twintig jaar een hechte relatie op basis van vertrouwen. Samen hebben ze al veel bereikt. “Richard is een investeerder die denkt als een ondernemer. Hij heeft al ontzettend veel bedrijven opgericht.” Mark gelooft in krachtenbundeling en kruisbestuiving en maakt daarvoor graag gebruik van andere ondernemingen. Zo nodigt hij bijvoorbeeld klanten en medewerkers uit voor een training bij hem in het pand. “Dit soort trainingen zorgen voor verbindingen tussen mensen. Het maakt ze enthousiast en het schept een band.” Als directeur heeft Mark de leiding over PS Calamiteiten. “Ik heb het vak geleerd van Richard. Dat is een perfectionist. Dat is ook direct de kracht en het succes van de ondernemingen. Het onderscheidt ons, want het gaat vaak mis in de details. Als je die details niet meer ziet, ga je als bedrijf bergafwaarts. Bedrijfsleiders en iedereen daaronder moeten die details ook zien. Daarvoor krijgen ze opleidingen, begeleiding en coaching. Ik zie alles, zelfs als bijvoorbeeld een bus niet is gewassen. Daar wijs ik mijn mensen op, waardoor ook anderen er beter op gaan letten.” Mark wil proberen de komende jaren meer verantwoording te verleggen naar de mensen om hem heen. “Ik geloof er niet in dat je niks meer kan leren of verbeteren aan jezelf; niemand is perfect. Veel mensen vinden het fijn om onmisbaar te zijn, maar mijn ambitie is juist om misbaar te worden.

PSC-autometkar

Een app waar iedereen wat aan heeft

De komende jaren gaat PS Calamiteiten niet stil zitten. Zo wordt er momenteel gewerkt aan de ontwikkeling van een app waarin de status van een reconditioneringsproject in de gaten kan worden gehouden. Zo kan er ‘vanuit de luie stoel’ een oogje in het zeil worden gehouden door de jonge generatie experts. “Deze generatie doet alles digitaal. Als wij daar niet in mee gaan, dan missen we de boot. Via de app voorzien wij onze klanten van informatie waar ze wat aan hebben. Iedereen heeft inzicht in het project. Op elk niveau kan je meekijken, of je nou een medewerker bent of de verzekeraar. Natuurlijk krijgt eenieder wel zijn eigen rechten. Op deze manier garanderen wij transparantie.”

Verder is er een samenwerking aangegaan met Foamshield om asbest veilig en snel te kunnen verwijderen. Dit bedrijf specialiseert zich in een vezelopsluitingstechniek, waardoor schadelijke vezelemissie wordt gereduceerd tot vrijwel nul. “Door een soort scheerschuim op het asbest te spuiten, kunnen er geen gevaarlijke deeltjes meer vrijkomen. Hierdoor kunnen wij het saneringsproces veel goedkoper realiseren. Het scheelt een fractie van de sloopkosten voor de klant.

Gedreven doorzetter

Mark is gedreven om de beste resultaten uit zijn bedrijf te halen. “Mensen zetten je snel weg als nieuwkomer, maar daar word ik juist door getriggerd. En daardoor ontstaan er kansen die ik maar al te graag aanpak. Een van de laatste ontwikkelingen binnen het bedrijf is het opzetten van een eigen afdeling die de technische reiniging van apparatuur verzorgt. Ook daarvoor hoeven we dus niet meer naar een samenwerkingspartner. Als ondernemer moet je open blijven staan voor nieuwe kansen. 99% van de ondernemers laat kansen liggen omdat ze beren op de weg zien. Als ik daarnaar had geluisterd, was ik nooit gekomen waar ik nu ben.”